Alles over het bouwen van mijn server/nas achtig iets :P

Tweakers zijn het moeilijkste volk ooit.

Door Ultrapc op maandag 17 november 2014 18:30 - Reacties (24)
Categorie: Server, Views: 8.715

Nou Daan, niet zo generaliseren. True, maar ik heb je inmiddels wel al naar mijn blog toe getrokken ;) . Laat ik het anders stellen: Ik als Tweaker ben (mbt techniek) niet makkelijk tevreden te stellen, en ik ken genoeg Tweakers die daarmee meedoen. Laten we nu maar beginnen met waar de blog eigenlijk over gaat: Een homeserver! Alweer Daan? Ja! En waarom? Ik ben een Tweaker :+ .

Dus, wat was het probleem met de mini-lowbudget-van-alles-een-beetje 'Testserver' van de vorige blog? Nou was er echt vanalles mis met die build, waarbij de herrie van de voeding, resonatie van de kast en het energieverbruik de grootste hekelpunten waren. Ik heb er zelfs nog een kast rondgebouwd maar het energieverbruik van een heuse 40W vond ik te veel, vooral omdat dat kreng ding alleen uit zijn neus zat te eten. Veel te krachtig dus (een 1.8ghz Ivy Bridge Celeron...) dus tja, ik gebruik hem niet intensief, maar hij moet wel gigabit kunnen voltrekken en niet teveel verbruiken wanneer ik niks doe ( <20w). Toen heb ik een tijdje zonder server geleefd en toen kwam het idee om een goedkope Netbook te kopen en als server in te zetten, omdat ze niet krachtig, klein en energiezuinig zijn. Alleen heb ik me weer laten verleiden door een andere laptop te kopen, simpelweg omdat hij er super goed uitzag op de foto's en veel krachtiger is dan een netbook (een 2.13Ghz Pentium T3400). Nu is die laptop super als laptop (hij lijkt nieuw) maar als server met mijn eisen is het iets minder geweldig. Ook het idle verbruik van een enorme ( :+ ) 30w viel niet in mijn plaatje ;( .

Dus, wat nu?
Ik wil altijd de meeste prestatie per euro hebben, maar dat werkt nu niet omdat ik helemaal niet veel kracht nodig heb, maar het energieverbruik moet superklein blijven. Dus normaal zou ik AMD gedag zwaaien en Intel binnenlaten, maar nu ligt dat anders. AMD heeft iets erg sterks in handen: Kabini. Intel heeft daartegen de Silvermonts (Bay trail D) tegenover staan, maar die presteren minder, en verbruiken volgens deze review meer dan de AMD's in idle. Maar ik heb een paar regels hiervoor nog gezegd dat prestatie niet uitmaakt, en dan komt de J1800 om de hoek kijken. En als prestatie dan toch nog wat zou uitmaken, waarom dan geen Haswell Celeron G1820 en een H81 plankje? Verbruikt idle ook bar weinig, maar met veel meer headroom voor de toekomst. Dan komt er nog een laatste optie bij: gewoon mijn Biostar 1037u bordje houden en daar een picopsu aanhangen. Keuzes...

Nu even een quote uit mijn vorige blog, gewoon om te zien hoe mijn eisen veranderd zijn tov een jaartje terug:
- Zuinig,knip
- Stil, knip
- Hij moet niet te traag zijn knip
- 8 Gigabyte ram op de hoogst mogelijke snelheid (1600mhz)
- Het moet in combinatie zijn met wat 'overige' hardware die ik nog heb liggen, later hierover meer.
De snoeiacties zijn om te voorkomen dat de halve vorige blog in de quote staat ;)

Nu zijn die eisen veranderd, flink veranderd zelfs:
- Zuinig, jazeker, maar dan nog veeeeel zuiniger.
- Stil is ook nog van toepassing, maar pas hierna gaat de schep er in ;) .
- Hij moet niet te traag zijn? Te traag zijn om wat? Zolang hij gigabit redelijk voltrekt en een 720p streampje naar de mediaspeler kan knallen vind ik het prima hoor.
- 8GB ram? |:( Dit jaar heeft wel uitgewezen dat ik echt geen ramhongerige VM's draai of andere ramvretende dingen doe. Sterker nog: ik denk dat ik met 2GB toekom, lang leve linux :P (meer hierover straks). Ohja, en op 1600Mhz? Volgens mij maakt het geen flikker bal uit.
- Icm overige hardware, oke, dat is dan wel weer makkelijk.

Nu zwaaien we de hardware even weg en gaan we op pad naar het volgende stukje: Software.

Nu heb ik met betrekking tot software bijna alle Windowsversies liggen (Zelfs wat serverversies) maar de dingen die ik het liefste heb gebruikt dit jaar zijn toch wel de dingen die gratis zijn en die dus iedereen heeft liggen (of kan downloaden, natuurlijk). Nu heb ik best al wat linuxen gezien dit jaar, maar ik ben een beetje lui dus was ik best onder de indruk van XPEnology, wat eigenlijk gewoon Synology DSM (demo) is die op gewone X86 of X64 pc's of servers kan draaien. Handig toch? Dat vond ik ook, de installatie is supersimpel en daarna is het een walhalla wat je van Synology gewend bent. Ook is het redelijk zuinig mbt ramgebruik, dus 2gb moet echt wel lukken.

Als je tips hebt over wat jij met de hard- of software zou doen kan je het natuurlijk laten weten in de reacties en ik ben stiekem ook wel benieuwd over wat jullie van mijn nieuwe Tweakblog CSS vinden, of het storend is ofzo. Lekker reageren dus ;)

Ook is er iets dat nieuw is voor mij (wel al gezien natuurlijk), je kan een Tweakblog van de maand kiezen! Leuk he? Ja! Je kan hier stemmen op welke jij de leukste vind!

Ook ik zal beginnen...

Door Ultrapc op donderdag 12 december 2013 21:35 - Reacties (26)
Categorie: Server, Views: 7.901

Hoi en geweldig dat je op mijn Tweakblog kijkt!

Laten we maar gelijk beginnen met waar een 1e blog meestal mee begint; het voorstellen!
Ik ben Daan, ik ben 14 jaar oud (of jong) en ik zou hier niet zitten typen als mijn hobby niet 'Prutsen' was. Ik denk dat bijna iedereen mij wel snapt als ik prutsen zeg, maar als dat niet zo is: Ik houd er al van jongs af aan van om alles waar een stekker of batterijen aan/in zitten te bestuderen, slopen en weer in elkaar zetten. Ook als iets kapot is haal ik het open onder het motto 'Het is al kapot, dus ik kan het hooguit verbeteren' en dat werkt :P . Dat is uiteindelijk uitgegroeid in het bouwen en samenstellen van computers.

Nu weer genoeg gezanikt (Nederlandse woord: Geluld. zaniken is eigenlijk een Vlaams Ook Nederlands woord, ik woon dicht bij de grens en vandaar de vertaling :D )

Waar mijn blog dus over gaat; Het bouwen van een mini-lowbudget-van-alles-een-beetje 'Testserver'

Na wat testen en proberen met 2 testsysteempjes (Een AMD E350 based systeem en een Dell GX280) zijn er een paar eisen gekomen:

- Zuinig, de server zal waarschijnlijk 4 dagen per week 24u draaien. Vooral de Dell voldeed hier niet (70 idle en 120 load)
- Stil, Hij staat dan wel in een uithoekje van mijn kamer, als hij teveel geluid maakt kan ik hem horen.
- Hij moet niet te traag zijn (De 3Ghz Celeron D in de GX 280 was 'veel' te traag en de E350 kwam een klein beetje te kort)
- 8 Gigabyte ram op de hoogst mogelijke snelheid (1600mhz)
- Het moet in combinatie zijn met wat 'overige' hardware die ik nog heb liggen, later hierover meer.

5 eisen verder en je leest nog, dus ik heb het al redelijk gedaan :) .
Het samengestelde systeem:

#ProductPrijsSubtotaal
1Biostar NM70I-1037U€ 67,75€ 67,75
1Hitachi Travelstar 5K750, 640GB€ 96,50€ 96,50
1Spire PowerCube SPM210B-300W-PFC€ 43,10€ 43,10
1Corsair Value Select CMV4GX3M1A1600C11€ 34,86€ 34,86
1Crucial Ballistix BLT4G3D1608DT1TX0CEU€ 33,07€ 33,07


En de uitleg:

Mobo: Een zuinig bordje, met vastgesoldeerde dual core Ivy Bridge Celeron op 1.8 ghz. Ik verwacht dat dit voor mij de combinatie van zuinig en snel is.
HDD: Die heb ik nog liggen, een redeijk snelle en stille disk. 640gb is voor nu voldoende, maar waarschijnlijk upgrade ik nog wel eens.
Case: Ook die heb ik nog staan, is dankzij een paar mods een prima kleine en stille kast. de voeding is ook voldoende.
Geheugen: Reepje Crucial heb ik nog liggen, de Corsair komt er nog bij om de 8gb te halen.

En dat is het einde van deze 1e blogpost van mij, heb je reactie's over het systeem of tips voor het bestuuringssysteem is je reactie welkom!