Tweakers zijn het moeilijkste volk ooit.

Door Ultrapc op maandag 17 november 2014 18:30 - Reacties (24)
Categorie: Server, Views: 8.714

Nou Daan, niet zo generaliseren. True, maar ik heb je inmiddels wel al naar mijn blog toe getrokken ;) . Laat ik het anders stellen: Ik als Tweaker ben (mbt techniek) niet makkelijk tevreden te stellen, en ik ken genoeg Tweakers die daarmee meedoen. Laten we nu maar beginnen met waar de blog eigenlijk over gaat: Een homeserver! Alweer Daan? Ja! En waarom? Ik ben een Tweaker :+ .

Dus, wat was het probleem met de mini-lowbudget-van-alles-een-beetje 'Testserver' van de vorige blog? Nou was er echt vanalles mis met die build, waarbij de herrie van de voeding, resonatie van de kast en het energieverbruik de grootste hekelpunten waren. Ik heb er zelfs nog een kast rondgebouwd maar het energieverbruik van een heuse 40W vond ik te veel, vooral omdat dat kreng ding alleen uit zijn neus zat te eten. Veel te krachtig dus (een 1.8ghz Ivy Bridge Celeron...) dus tja, ik gebruik hem niet intensief, maar hij moet wel gigabit kunnen voltrekken en niet teveel verbruiken wanneer ik niks doe ( <20w). Toen heb ik een tijdje zonder server geleefd en toen kwam het idee om een goedkope Netbook te kopen en als server in te zetten, omdat ze niet krachtig, klein en energiezuinig zijn. Alleen heb ik me weer laten verleiden door een andere laptop te kopen, simpelweg omdat hij er super goed uitzag op de foto's en veel krachtiger is dan een netbook (een 2.13Ghz Pentium T3400). Nu is die laptop super als laptop (hij lijkt nieuw) maar als server met mijn eisen is het iets minder geweldig. Ook het idle verbruik van een enorme ( :+ ) 30w viel niet in mijn plaatje ;( .

Dus, wat nu?
Ik wil altijd de meeste prestatie per euro hebben, maar dat werkt nu niet omdat ik helemaal niet veel kracht nodig heb, maar het energieverbruik moet superklein blijven. Dus normaal zou ik AMD gedag zwaaien en Intel binnenlaten, maar nu ligt dat anders. AMD heeft iets erg sterks in handen: Kabini. Intel heeft daartegen de Silvermonts (Bay trail D) tegenover staan, maar die presteren minder, en verbruiken volgens deze review meer dan de AMD's in idle. Maar ik heb een paar regels hiervoor nog gezegd dat prestatie niet uitmaakt, en dan komt de J1800 om de hoek kijken. En als prestatie dan toch nog wat zou uitmaken, waarom dan geen Haswell Celeron G1820 en een H81 plankje? Verbruikt idle ook bar weinig, maar met veel meer headroom voor de toekomst. Dan komt er nog een laatste optie bij: gewoon mijn Biostar 1037u bordje houden en daar een picopsu aanhangen. Keuzes...

Nu even een quote uit mijn vorige blog, gewoon om te zien hoe mijn eisen veranderd zijn tov een jaartje terug:
- Zuinig,knip
- Stil, knip
- Hij moet niet te traag zijn knip
- 8 Gigabyte ram op de hoogst mogelijke snelheid (1600mhz)
- Het moet in combinatie zijn met wat 'overige' hardware die ik nog heb liggen, later hierover meer.
De snoeiacties zijn om te voorkomen dat de halve vorige blog in de quote staat ;)

Nu zijn die eisen veranderd, flink veranderd zelfs:
- Zuinig, jazeker, maar dan nog veeeeel zuiniger.
- Stil is ook nog van toepassing, maar pas hierna gaat de schep er in ;) .
- Hij moet niet te traag zijn? Te traag zijn om wat? Zolang hij gigabit redelijk voltrekt en een 720p streampje naar de mediaspeler kan knallen vind ik het prima hoor.
- 8GB ram? |:( Dit jaar heeft wel uitgewezen dat ik echt geen ramhongerige VM's draai of andere ramvretende dingen doe. Sterker nog: ik denk dat ik met 2GB toekom, lang leve linux :P (meer hierover straks). Ohja, en op 1600Mhz? Volgens mij maakt het geen flikker bal uit.
- Icm overige hardware, oke, dat is dan wel weer makkelijk.

Nu zwaaien we de hardware even weg en gaan we op pad naar het volgende stukje: Software.

Nu heb ik met betrekking tot software bijna alle Windowsversies liggen (Zelfs wat serverversies) maar de dingen die ik het liefste heb gebruikt dit jaar zijn toch wel de dingen die gratis zijn en die dus iedereen heeft liggen (of kan downloaden, natuurlijk). Nu heb ik best al wat linuxen gezien dit jaar, maar ik ben een beetje lui dus was ik best onder de indruk van XPEnology, wat eigenlijk gewoon Synology DSM (demo) is die op gewone X86 of X64 pc's of servers kan draaien. Handig toch? Dat vond ik ook, de installatie is supersimpel en daarna is het een walhalla wat je van Synology gewend bent. Ook is het redelijk zuinig mbt ramgebruik, dus 2gb moet echt wel lukken.

Als je tips hebt over wat jij met de hard- of software zou doen kan je het natuurlijk laten weten in de reacties en ik ben stiekem ook wel benieuwd over wat jullie van mijn nieuwe Tweakblog CSS vinden, of het storend is ofzo. Lekker reageren dus ;)

Ook is er iets dat nieuw is voor mij (wel al gezien natuurlijk), je kan een Tweakblog van de maand kiezen! Leuk he? Ja! Je kan hier stemmen op welke jij de leukste vind!

Volgende: En nu is het echt voorbij. 01-'15 En nu is het echt voorbij.
Volgende: Ook ik zal beginnen... 12-'13 Ook ik zal beginnen...

Reacties


Door Tweakers user Frozen, maandag 17 november 2014 18:35

Beetje zielig om te gaan vragen of mensen alsjeblieft op je willen stemmen.

Door Tweakers user Ultrapc, maandag 17 november 2014 18:37

Frozen schreef op maandag 17 november 2014 @ 18:35:
Beetje zielig om te gaan vragen of mensen alsjeblieft op je willen stemmen.
Poef! Nu istie gekrompen. Tevreden? Ohja, heb je verder nog iets ontopic te melden? :D

Door Tweakers user Frozen, maandag 17 november 2014 18:41

Ultrapc schreef op maandag 17 november 2014 @ 18:37:
[...]


Poef! Nu istie gekrompen. Tevreden? Ohja, heb je verder nog iets ontopic te melden? :D
Je tweakblog css vind ik er netjes uit zien :)

Door Tweakers user lennart111, maandag 17 november 2014 18:54

prettig leesbaar, zowel de css als de blog zelf, alleen de quoteboxjes zien er zo raar uit.

Door Tweakers user Ultrapc, maandag 17 november 2014 19:08

Frozen schreef op maandag 17 november 2014 @ 18:41:
[...]

Je tweakblog css vind ik er netjes uit zien :)
Dankje! Ik weet alleen zelf nog niet wat ik ervan moet vinden eigenlijk :+ . En nog over de nominatie van tweakblog v/d maand, het is meer om mensen te laten weten dat ze kunnen stemmen, niet direct dat ze op mij moeten stemmen (wel leuk natuurlijk, maar er zijn zoveel leuke blogs). edit: Ik heb het stukje tekst iets aangepast en vooral wat neutraler gemaakt.
lennart111 schreef op maandag 17 november 2014 @ 18:54:
prettig leesbaar, zowel de css als de blog zelf, alleen de quoteboxjes zien er zo raar uit.
Bedankt en ik zal kijken wat ik nog aan de quote-dingesjes kan doen, ik vind zo ook niet echt geweldig eigenlijk. edit: ze zijn wat veranderd en minder opvallend nu, ik vind het een verbetering :)

[Reactie gewijzigd op maandag 17 november 2014 19:14]


Door Tweakers user firebird_1979, maandag 17 november 2014 19:21

Ik gebruik een ASRock Q2900-ITX (specs) met Xubuntu. Heeft 2x 3TB schijven in RAID0 en een SSD voor het OS.

Wordt gebruikt oa voor:

Plex server (bediend 2x Sony NSZ-GS7 media spelers)
Crashplan backup server
Transmission server

Meeste films die ik heb zijn 1080p of 720p en hoeven niet transcoded the worden, alleen sommige series/tekenfilms voor de kinderen in niet-standaard formaat wel en dat doet dit bordje prima.

Backuppen naar mijn NAS gaat met 60-80MB/sec wat voor mij prima prestaties zijn. Is leuk speelgoed zo'n zuinig apparaat.

Gebruikt minder dan 20W onder load met een zuinige voeding.

Door Tweakers user Ultrapc, maandag 17 november 2014 19:24

Leuk bordje, iets buiten mijn budget maar hij heeft wel wat broertjes in dezelfde familie die goedkoper zijn (Met een J1800 of 1900). Met dat verbruik gebruik je wel een picopsu neem ik aan?

Door Tweakers user synoniem, maandag 17 november 2014 21:00

Ik gebruik zelf nog een plankje met een Atom 330 met een TDP van 8 W volgens opgave van Intel. Niet echt snel maar doet dienst als NAS, webserver, mailserver, shoutcastserver en router en remoteacceshub. Processor komt nauwelijks boven 20% uit. Grootste rem is de harde schijf die is namelijk echt traag maar voor mij voorlopig niet zo traag dat ik 'm ga vervangen.
De grap van de Atom 330 is overigens dat hij 64 bits is, ik draai dus een Debian 64 bit serverversie,

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 17 november 2014 21:12

En een passief gekoelde htpc met een ssd?

Door Tweakers user firebird_1979, maandag 17 november 2014 21:42

Ultrapc schreef op maandag 17 november 2014 @ 19:24:
Leuk bordje, iets buiten mijn budget maar hij heeft wel wat broertjes in dezelfde familie die goedkoper zijn (Met een J1800 of 1900). Met dat verbruik gebruik je wel een picopsu neem ik aan?
Ik heb dat bord gekocht terwijl die in de aanbieding was, $25 korting. Was toen bijna dezelfde prijs als de J1900, die is iets langzamer.

Inderdaad met PicoPSU, met een el cheapo voeding kwam het gebruik uit op 28W. Ik was eigenlijk best verbaasd over de prestaties, boven verwachting. Sneller dan mijn oude Athlon 64 5000+, en die lust graag 70W uit de muur.

[Reactie gewijzigd op maandag 17 november 2014 21:47]


Door Tweakers user Ultrapc, maandag 17 november 2014 22:43

synoniem schreef op maandag 17 november 2014 @ 21:00:
Ik gebruik zelf nog een plankje met een Atom 330 met een TDP van 8 W volgens opgave van Intel. Niet echt snel maar doet dienst als NAS, webserver, mailserver, shoutcastserver en router en remoteacceshub. Processor komt nauwelijks boven 20% uit. knip
Dat is ook een best goed idee, aangezien je plankjes met een Atom 330 met dumpprijzen kan vinden. Om zoiets nu te kopen, terwijl ik een plankje met pricewatch: Biostar NM70I-1037U heb liggen lijkt me niet verstandig (nogal een downgrade). Geeft wel weer aan hoe weinig power ik nu nodig heb, thx :)
-RetroX- schreef op maandag 17 november 2014 @ 21:12:
En een passief gekoelde htpc met een ssd?
Het moet geen htpc worden natuurlijk, maar passief gekoeld lijkt me wel wat. SSD lijkt me ook niet nodig omdat XPEnology boot vanaf een usbstickje. Ik denk dat ik er gewoon 2x 1tb disks inhang met Raid1. Daar heb ik voorlopig wel voldoende aan.
firebird_1979 schreef op maandag 17 november 2014 @ 21:42:
[...]


Ik heb dat bord gekocht terwijl die in de aanbieding was, $25 korting. Was toen bijna dezelfde prijs als de J1900, die is iets langzamer.

Inderdaad met PicoPSU, met een el cheapo voeding kwam het gebruik uit op 28W. Ik was eigenlijk best verbaasd over de prestaties, boven verwachting. Sneller dan mijn oude Athlon 64 5000+, en die lust graag 70W uit de muur.
Dat is lekkere korting idd, maar een J2800 is waarschijnlijk toch teveel van het goede.
En ik denk ook vooral dat een PicoPSU een goede investering is, want ik had die vorige server aan een voeding zonder merk hangen met een idle verbruik van 35-40w, dus ik hoop een flinke verbetering met een PicoPSU, ik ga het tenminste proberen :)

Door Tweakers user Mr.Jingles, dinsdag 18 november 2014 06:22

Klinkt erg herkenbaar, momenteel draai ik ook een XPEnology op een Atom 330 met 2x2tb WD green schijven. Over de prestaties ben ik erg tevreden. Maar over het verbruik ben ik minder te spreken. Ik verbruik idle 30W en load 50 -60W. XPEnology is heerlijk, ik heb voorheen altijd mijn server zelf geconfigureerd in linux maar de GUI van XPEnology(DSM) is priceless. Ben benieuwd wat het uiteindelijk geworden is... Misschien stap ik wel in je voedsporen...

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 18 november 2014 07:52

Het moet geen htpc worden natuurlijk, maar passief gekoeld lijkt me wel wat. SSD lijkt me ook niet nodig omdat XPEnology boot vanaf een usbstickje. Ik denk dat ik er gewoon 2x 1tb disks inhang met Raid1. Daar heb ik voorlopig wel voldoende aan.
Snel, zuinig en stil..... "SSD lijkt me ook niet nodig".... nuf said. :'(

Door Tweakers user hellfire_ultd, dinsdag 18 november 2014 09:05

AMD heeft iets erg sterks in handen: Kabini. Intel heeft daartegen de Silvermonts (Bay trail D) tegenover staan, maar die presteren minder, en verbruiken volgens deze review meer dan de AMD's in idle.
Ik wil je op een kleinigheidje wijzen. Ik verwijs even naar een blog van Mux:
De Asus- en Gigabyte-moederborden blinken zoals altijd weer eens uit in hun brakheid, met zeer inefficiënte conversie en een algemeen onnodig hoog verbruik. Zonde, want qua features en ook in de goede afwerking van de moederborden zijn het duidelijk de meerderen van MSI en ASRock.
En laat die review van Hardware.info nu net een MSI-bord gebruikt hebben voor de AMD processor en een bordje van Gigabyte voor de Intels. Ik denk dat de resultaten representatiever waren geweest als ze moederborden van hetzelfde merk met een vergelijkbare featureset hadden gebruikt.

Door Tweakers user cyberstalker, dinsdag 18 november 2014 11:53

Ik ben zelf enorm blij met mijn beaglebone black. Het is wel even heel wat anders (een ARM-chip, beperkt werkgeheugen) maar voor mijn opzet (mediaservertje, logging-device voor bitcoin-miners en omvormer zonnepanelen) is het ruim voldoende.

Passief gekoeld (dus geluidloos) en bijzonder energiezuinig. Ook nog eens goed te betalen ook (45 euro). Er zit dan weer geen SATA-poort op, dus zul je wel met USB moeten werken om er schijven aan te kunnen hangen.

Door Tweakers user Ultrapc, dinsdag 18 november 2014 20:16

Mr.Jingles schreef op dinsdag 18 november 2014 @ 06:22:
Klinkt erg herkenbaar, momenteel draai ik ook een XPEnology op een Atom 330 met 2x2tb WD green schijven. knip Ik verbruik idle 30W en load 50 -60W. XPEnology is heerlijk,knipp Misschien stap ik wel in je voedsporen...
Hmm, de Intel Atom 330's zijn populair ;) . Ik denkt toch dat het idle verbruik wel aan je voeding ligt, want dat is wel veel. En ik ben blij om nog een DSM fan te zien, dat is bij mij bijna heilig O-) .
-RetroX- schreef op dinsdag 18 november 2014 @ 07:52:
[...]

Snel, zuinig en stil..... "SSD lijkt me ook niet nodig".... nuf said. :'(
Point taken, maar het is en blijft een server die toch wat opslag nodig heeft (en 2x 512gb ga ik niet kopen voor dat ding ;) ) dus ik denk het gewoon met 2 laptopschijfjes te gaan doen. En XPEnology loopt op niks anders dan een USB, dus daar heb ik ook geen SSD voor nodig.
hellfire_ultd schreef op dinsdag 18 november 2014 @ 09:05:
[...]

Ik wil je op een kleinigheidje wijzen. Ik verwijs even naar een blog van Mux:

[...]

En laat die review van Hardware.info nu net een MSI-bord gebruikt hebben voor de AMD processor en een bordje van Gigabyte voor de Intels. knip
Daar heb je wel een erg goed punt, en ik verder nog wat reviews gezien waarbij AMD er wat minder shiny uitkwam. Tja, het was al gek dat AMD op dat vlak zou winnen he?
cyberstalker schreef op dinsdag 18 november 2014 @ 11:53:
Ik ben zelf enorm blij met mijn beaglebone black. Het is wel even heel wat anders (een ARM-chip, beperkt werkgeheugen) knip
Het gebrek aan Sata of USB3 maakt het toch een dealbreaker, ik wil wel gewoon met 80MB/s kunnen kopieren. Wel een erg mooi bordje trouwens, veel uitgeruster dan een RPi

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 november 2014 20:16]


Door Tweakers user staten, woensdag 19 november 2014 00:36

"Tweakers zijn het moeilijkste volk ooit"

Er klopt helemaal niets aan die zin :/ .


Door Tweakers user Rob Krauts, woensdag 19 november 2014 12:36

Ik weet niet of je hier iets aan hebt... Ik begon zelf ooit met een NAS, omdat ik dan mijn bestanden kwijt kon op het netwerk. Tweaker als ik ben, stelde steeds meer eisen aan mijn NAS wat resulteerde in een zelfbouwde servertje. Deze draait inmiddels een paar jaar en ben er tevreden mee.

Specs:

-Intel Atom d525mw bordje
-2GB DDR3 geheugen
-30GB SSD voor OS
-1TB WD Red voor opslag
-laptopvoeding a 65w ofzo

-Ubuntu headless server (x64 ofcourse)

meer specs zijn hier te vinden.

Wat ik ermee doe?

-Webserver met meerdere sites en applicaties (stuk of 10, meeste voor eigen gebruik).
-Netwerkopslag voor documenten, afbeeldingen en video's. video's stream ik naar een xbmc bakkie, maakt mij niet uit welk formaat, blue-ray,1080p, 720p etc.
-ownCloud (eigen 'dropbox' server)
-Teamspeak server (inclusief music bot omdat het kan)
-FTP
-download middels nzb


Ik draai vast nog meer dingen, maar dit is wat zo in me opkomt. Gemiddeld zijn er 2-5 mensen op aan het werk, maar ik heb ook bijvoorbeeld 25 mensen gehad op mn Teamspeak server zonder wat te merken.

Alles draait perfect kan ik je verzekeren. Verbruik kan ik je niet precies zeggen, maar dermate weinig dat het gehele systeem passief koelt.

Misschien is dit een leuke richtlijn voor je :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 19 november 2014 12:38]


Door Prutser, woensdag 19 november 2014 15:11

Prutser

Door Tweakers user Ultrapc, woensdag 19 november 2014 15:46

staten schreef op woensdag 19 november 2014 @ 00:36:
"Tweakers zijn het moeilijkste volk ooit"

Er klopt helemaal niets aan die zin :/ .
Er klopt idd inhoudelijk weinig van, omdat Tweakers geen volk zijn, en ze meestal niet erg moeilijk zijn. Achja, het is ook meer om te grappen eigenlijk :D .
Tja, eigenlijk heb je gewoon helemaal gelijk ;) .
Rob Krauts schreef op woensdag 19 november 2014 @ 12:36:
Ik weet niet of je hier iets aan hebt...
knipperde knip
Misschien is dit een leuke richtlijn voor je :)
Zeker, je doet er nog best veel mee eigenlijk. Ik ben zelf eigenlijk ook van plan om terug te gaan naar Owncloud, omdat het ingebouwde Synology ding niet echt werkt hoe ik het wil. Ook zie ik dat je maar 1 hdd hebt, geen raid? Lijkt mij dat je dan een goede backup nodig hebt (sowieso eigenlijk).

iig bedankt, ik heb er zeker wat aan :D
Misschien wel.

[Reactie gewijzigd op woensdag 19 november 2014 15:49]


Door Tweakers user Rob Krauts, woensdag 19 november 2014 17:43

Zeker, je doet er nog best veel mee eigenlijk. Ik ben zelf eigenlijk ook van plan om terug te gaan naar Owncloud, omdat het ingebouwde Synology ding niet echt werkt hoe ik het wil. Ook zie ik dat je maar 1 hdd hebt, geen raid? Lijkt mij dat je dan een goede backup nodig hebt (sowieso eigenlijk).
Ofcourse, automatische offsite backup. Backup heb je zonder meer nodig. Mijn server heeft maar slechts twee sata-aansluitingen, dus het was kiezen tussen een gescheiden vlotte OS drive of een raid 1. Ik kan er straks een verbruiksmetertje tussendrukken, dan krijg je een indruk wat is zoal verstookt.

Door Tweakers user Ultrapc, woensdag 19 november 2014 19:42

Rob Krauts schreef op woensdag 19 november 2014 @ 17:43:
[...]

Ofcourse, automatische offsite backup. Backup heb je zonder meer nodig... knip
Ik was van plan om 2 laptopschijfjes van 500gb in RAID1 te zetten, en dan een backup daarop zetten van mijn pc (SSD en Dataschijf van 500gb) + wat data die ik via Owncloud overal beschikbaar wil hebben. Nu zit ik meer te twijfelen om maar 1 schijf van 500gb (dat is genoeg) in de server te hebben en een volledige offsite backup van 500gb te nemen in vorm van een USB schijf die vanzelf (onafhankelijk v/d server) aan en uitschakelt om een baskup te draaien. En ik blijf blij dat XPenology lekker draait vanaf een USBtje, echt erg makkelijk :D

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, donderdag 20 november 2014 23:42

Heb je SmartOS al overwogen? Dat is ideaal als VM host en ZFS bak. Daarnaast kan je bv kant en klare owncloud zone (soort light weight vm) downloaden waarmee je dat zo hebt draaien. Daarnaast zijn er andere zones beschikbaar voor oa een apache omgeving en zo nog een aantal dingen.
Buiten dat kan je altijd nog een klassieke VM in het ingebouwde KVM draaien.

Reageren is niet meer mogelijk